Koszyk

Dodano produkt do koszyka

Studentska

Opcje przeglądania

Rozwiń filtry

Chwilowy brak produktów w tej kategorii

Czekoladę można nazwać wręcz używką, bo trudno jest się jej oprzeć, wręcz uzależnia. Nigdy nie kończy się na jednej kostce, trudno nawet poprzestać na kilku. Bardzo często kończy się na zjedzeniu co najmniej połowy tabliczki, wiele osób z przyjemnością zjada ją w całości. Gdyby nie to, że czekolada jest wysokokaloryczna, to większość osób jadłaby ją bez żadnych wyrzeczeń. Obecnie można liczyć na szeroki wachlarz wyboru, nieustannie powstają nowe smaki, aż trudno spróbować ich wszystkich. Różnią się one pod wieloma względami, głównie zawartością kakao i cukru oraz dodatkami. Jeśli ktoś szuka czekolady o głębokim, intensywnym smaku, to powinien postawić na klasykę w postaci czekolady Studentskiej.

Czeski przysmak uwielbiany przez Polaków, czyli czekolada Studentska

Czekolada Studentska pojawiła się na rynku już wiele lat temu, po raz pierwszy wyprodukowano ją na terenie Czechosłowacji, co miało miejsce w 1975 roku. Szybko podbiła serca, a raczej podniebienia, osób mających możliwość jej spróbowania. Wyróżniała się mocno na tle dotychczasowych czekolad: przede wszystkim bogatym składem i pysznymi dodatkami w postaci bakalii. Na tym jednak nie poprzestano, czekolada Studentska została wzbogacona o szereg innych dodatków typu żelki, galaretki czy nawet owoce. Powstały również draże Studentske, które do dziś cieszą się popularnością, podobnie jak sama czekolada, która doczekała się już licznych wariantów smakowych.

 

Klasyczna czekolada Studentska jest mleczna, nie brakuje w niej dużych kawałków orzechów i rodzynek. Na początku zajadali się nią wyłącznie Słowacy i Czesi, ale nie trzeba było długo czekać, aż jej smak pokochały miliony osób z innych krajów. Jej produkcją zajmowała się niezależna firma czeska Orion, która obecnie stanowi jedną z marek Nestle. W roku 1998 pojawiła się czekolada Studentska, która zawierała orzechy, suszone owoce i galaretkę. Musiało minąć kilka lat, aż na rynku pojawiła się biała czekolada Studentska. Miało to miejsce w roku 2004. Od tego czasu co roku pojawiała się kolejna limitowana wersja: z wiśniami, śliwkami, morelami i malinami, gruszkami, żurawiną, czarną porzeczką, i jabłkami, jeżyną. Obecnie można liczyć na bogatą i zróżnicowaną ofertę, znajduje się w niej nawet mleczna czekolada z gruszka i przyprawą do piernika. Koncern Nestle zadbał o to, aby miłośnicy czekolady Studentskiej mieli w czym wybierać.